OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI aposta per la BIOECONOMIA CIRCULAR de proximitat amb la fertilització orgànica de la vinya

Carles Gala,

Des del sector vitivinícola s'està observant la necessitat de recuperar la fertilitat en el sòl, buscant un sòl viu, amb activitat biològica plena, amb capacitat màxima de reserva d'aigua i amb una estructura mineral i orgànica capaç de prevenir l'erosió.

És en aquest context que neix el projecte de BIOECONOMIA CIRCULAR de proximitat, on participa INNOVI, que entén el cicle biològic i de cultiu de la vinya com a part d'un ecosistema en què el sòl, el clima, l'entorn i la varietat dels ceps es complementen.

Un projecte que pretén potenciar la bioeconomia circular a Catalunya utilitzant les dejeccions ramaderes i altres esmenes orgàniques provinents de la indústria agroalimentària, per a la millora del sòl i de la productivitat de les explotacions vitivinícoles catalanes.

El projecte de BIOECONOMIA CIRCULAR de proximitat, a banda d'INNOVI també hi participen els cellers de Juvé & Camps i Torelló, i les empreses del sector ADV Sant Martí Penedès, Granges Terragrisa, Selecció Deseuras i BETARA, SL. A més, també s'hi ha vinculat els centres de recerca de la Fundació Universitària Balmes i l'INCAVI.

Des d'INNOVI i tots els promotors del projecte, es pretén iniciar un camí en l'assessorament de la fertilització orgànica en vinya, un repte del tot necessari per al sector i especialment enfocat a la resiliència d'aquest cultiu a les condicions ambientals que es preveuen a causa del canvi climàtic, avaluant la viabilitat tècnica i econòmica d'un servei tècnic d'assessorament en fertilització orgànica tant en vinya ecològica com convencional amb possibilitat d'ampliar a altres cultius presents al nostre territori.

La proposta plantejada té un gran interès pel sector agroalimentari català, combinant la necessitat de valorització i exportació de les dejeccions ramaderes i altres esmenes orgàniques de zones amb alta densitat ramadera i amb alta concentració d'indústries agroalimentàries, i la important necessitat que té actualment el sector vitivinícola d'abonar els seus camps amb fertilitzants orgànics, per tots els beneficis que aquests aporten al sòl, al cultiu i al medi ambient en general.

El projecte de BIOECONOMIA CIRCULAR també buscarà fomentar l'ús de fonts renovables d'energia per a impulsar el desenvolupament de la bioeconomia, fomenta la conservació i captura de carboni en els sectors agrícoles i forestals i millora la gestió de l'aigua. 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies